Toppturmoro på Senja

Alpin moro på eventyrøya Senja

Tross sine stupbratte fjell har skiforholdene på Norges nest største øy lenge nesten vært en hemmelighet. Her er fem av Senjas beste toppturer!

Med rundt 50 topper på mer enn 750 meter er Senja et paradis for toppturer. Her stuper fjellene i havet og kneiser brått opp fra hvite sandstrender. Om vinteren og våren er fjellene dekket av hvitt pudder. Og på klare vårkvelder kan du stå på ski under nordlyset eller nyte fjelltoppen i dagslys midt på natta.

Senja er beskrevet som et Norge i miniatyr. Selv om fjellene ikke har imponerende høyder er de desto brattere. Over hundre fjell på mellom 300 og 750 meter gjør dette til et topptureldorado hvor man kan rekke flere topper selv uten mye erfaring.

Store Hesten – 874 moh

Med start i fjæra og en uslåelig utsikt er Store Hesten en favoritt for Eilertsen og hans gjester. Turen starter i bukta kalt Svarthola hvor det er en parkeringsplass. Gå opp til opp til Lille Hestvannet og vær obs på skredfare i de bratteste partiene oppover mot toppen herfra. Etter å ha tatt inn den fantastiske utsikten over hav, fjord og fjell er det flere fine nedkjøringsmuligheter.

Keipen – 938 moh

Dette er den virkelige klassikeren og et mest besøkte fjellet på vinterstid. Her kan du nyte bare nyte utsikten på en rolig skitur eller du kan også kjøre så ekstremt du tør. Turen starter ved Mefjordvatnan. Hold deg unna de «grytene» hvor skredfaren kan være stor. Nedturen kan by på heftige hopp om du ønsker det. Turen er perfekt å kominere med det litt mindre nabofjellet Grytetippen!

Kvænan – 964 moh

Sør på Senja ligger en mer unorsk topp med en rad pinakler på langs toppkammen. Den mektige toppen er det tredje største fjellet på Senja og gir utsikt sørover mot Vesterålen. Den er moderat i vanskelighetsgrad og er tøffest mot toppen. Her er det mange nedkjøringsmuligheter mot nord-nordøst fra den østlige toppen, forteller Eilertsen. Turen starter på havnivå i Kvænanbukta og det er flere ulike ruter opp etter hvor bratt man vil gå.

Litjemoa – 839 moh

Dette er en lett og veldig sikker tur som starter høyt over havet i et fjellpass. Om det er vått lengre nede er det ofte tørr snø oppe.
I det åpne skogsterrenget er det mulighet for mye fin frikjøring selv på dager med dårlig vær, dårlig sikt og stor skredfare. Det pyramideforma nabofjellet Stormoa er et tøffere fjell å bestige. Toppen rager nesten 1000 meter opp fra fjordene rundt og er Senjas nest høyeste fjell.

Segla – 639 moh

Det store seilet som reiser seg stupbratt mellom Mefjorden og Øyfjorden ser nærmest umulig ut fra alle kanter. Dette er den mest populære sommertoppen på Senja. Mot vest har fjellveggen overheng og man kan sitte og dingle med beina over fjorden.
Teksten er hentet fra:


«